website laten maken? kies voor lage kosten en professioneel ontwerp!

Wat zijn de kosten van een website ?

Wat kost nou een website, een logo etc?

Ik merk bij het maken van offertes regelmatig dat (potentiële) klanten automatisch voor de goedkoopste aanbieding gaan, en zich niet afvragen of ze daarmee ook de prijs/kwaliteit verhouding krijgen?

In het dagelijkse leven vind niemand het vreemd dat je voor een Ferrari meer betaald dan een Opel bijvoorbeeld. Logisch want een Ferrari is een veel betere kwaliteit auto hoor je dan. Je krijgt waar je voor betaald, kwaliteit kost geld etc. Allemaal veel gehoorde uitspraken, maar waar baseren we die eigenlijk op? Ervaring, kennis ?

Dat zou verklaren waarom dit principe niet wordt door getrokken naar bijvoorbeeld een logo of een website ontwerp. Men weet niet hoeveel werk dat kost, of hoe dat überhaupt gedaan wordt. Geen wonder dat je niet kan inschatten of een prijs hoog of laag is. Maar dat weet je van een Ferrari toch ook niet? Ik heb geen idee hoe je een auto bouwt en hoe lang je daar over doet. Ik ga er gewoon vanuit dat een Ferrari beter gebouwd wordt dan een Opel, en dat de onderdelen beter zijn. Ik kan testen lezen die dit bevestigen, maar die zijn er voor Opel ook.
Ik koop voor mijn budget de beste auto die er is toch? Een auto die zoveel mogelijk voldoet aan mijn eisen.

Waarom doen mensen dat met een website dan niet? Waarom gaan ze voor de laagste prijs maar willen ze wel alle toeters en bellen? Je brengt een Opel toch ook niet terug omdat hij niet hetzelfde kan als een Ferrari?

Is het misschien zo dat mensen eigenlijk (nog) niet weten wat ze precies willen hebben als ze een ontwerper gaan zoeken. Ik zie de advertenties vaak genoeg voorbij komen. Een bedrijf wil een website, en plaatst hiervoor een opdracht met de vraag naar prijs en beschikbaarheid. Wanneer je dan je uurprijs geeft, wil men natuurlijk weten hoe lang je er mee bezig bent. Logisch want ook zij hebben een budget. Het probleem is echter dat je daar voor precies moet weten wat de wensen en eisen zijn die men aan de website stelt. En die zijn vaak nog helemaal niet duidelijk.

Wat er vervolgens gebeurd is zowel een fout van ontwerpers als van opdrachtgevers (vind ik). Er wordt een prijs gegeven voor het maken van een gemiddelde website. De opdrachtgever gaat er vanuit dat hij voor die prijs precies krijgt wat hij wil, binnen de gegeven tijd (die vaak nog niet gecommuniceerd is). Vervolgens blijkt dat wat de klant wil en de ontwerper kan in de gegeven tijd helemaal niet mogelijk is. De gewenste functionaliteit kost bijvoorbeeld meer tijd, of de ontwerper heeft hiervoor de kennis niet in huis.

Al met al zal de uiteindelijke prijs en/of website niet zijn wat beide partijen voor ogen hadden.
Er kunnen ook minder of niet teveel eisen/wensen zijn en dan zal dit probleem zich niet voordoen. Maar zolang U niet precies weet of bespreekt wat u verwachtingen zijn, is er de kans aanwezig dat U met dit probleem te maken krijgt.

Maar waarom zou U dit risico lopen?

Om geld uit te sparen dat u achteraf toch kwijt blijkt te zijn(of meer)?
Met een beetje voorbereiding komt u sterker ten ijs, en weer u van tevoren wat u voor uw geld kunt verwachten.
In mijn artikel “Voorbereiding is de key tot een prettige samenwerking, en een beter resultaat“, beschrijf ik wat hierbij komt kijken en waarom ik dit een goed idee vind voor alle betrokken partijen.

Een gunstige bijkomstigheid hierbij is dat wanneer u weet wat u precies wilt, en u van een aantal ontwerpers weet hoe lang zij daar mee bezig zijn, U kunt bepalen of u hun uurtarief aanvaardbaar vind. Op die manier kunt u veel realistischer bepalen of u een goede prijs betaald.

Een prijs van €1600 voor een website lijkt duur, maar als er een week werk in zit is dit een uurprijs van €40. Wanneer u bedenkt dat hier ook sociale lasten, verzekeringen e.d. van betaald moeten worden blijkt dit helemaal niet zo onredelijk. Toch?

Meer informatie:

Leave a reply